Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Küszöbön a fordulat

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. február 5.   08:54

2024 a kamatvágások éve: az inflációs kép normalizálódása a kamatkondíciók terén is mérsékeltebb pályát vonhat maga után globálisan is. A világgazdasági lassulás szintén enyhébb monetáris keretet indukál. Ezzel...

2024 a kamatvágások éve: az inflációs kép normalizálódása a kamatkondíciók terén is mérsékeltebb pályát vonhat maga után globálisan is. A világgazdasági lassulás szintén enyhébb monetáris keretet indukál. Ezzel együtt a csökkentések időzítése és dinamikája esetében markáns eltérés mutatkozik a piaci várakozások és a jegybanki kommunikációk/elemzői várakozások között.

A világ vezető jegybankjai közül főként az amerikai központ bank kommunikált már nyíltan a lazítási szándékairól. A decemberi dot-plot szerint a medián várakozás a tisztviselők körében három, egyenként 25 bázispontos vágásról szól idén. Ehhez képest még a mostani hét elején is inkább öt-hat csökkentést olvashattunk ki a releváns piaci mutatókból. A magyar idő szerint szerda esti Fed-kamatdöntés alkalmával Powell elnök alapforgatókönyvnek nevezte, hogy még márciusban is tartják a jelenlegi kamatszintet és a vágások csak ezt követően jöhetnek.

Az év eddigi eltelt egy hónapjában kijött tengerentúli adatok egyöntetűen kedvező képet mutatnak. A dezinfláció folytatódott és a legutóbbi adatok széles bázisú és egyenletes lassulásról tanúskodnak. A GDP-adatok messze meghaladták a várakozásokat és a várt éles fékezés egyáltalán nem következett a tavalyi év végén. A növekedés motorja továbbra is a belső kereslet és azon belül is a fogyasztás volt. A munkapiac alapvetően ellenállónak mutatkozott, maximum minimális kilengések voltak jellemzők a negatív irányba, de tendenciózus romlás nem indult el eddig. Érdekesség, hogy a rendkívül erős januárban kijött adatok és a szerdai kamatdöntés sem tántorította el a piacot a korábbi árazástól és továbbra is masszív, 5-6 alkalommal várnak vágást 2024-ben, ami szinte az összes az évben hátralévő ülésre lazítást vizionál.

Az EKB-t tekintve az árazások hasonló képet mutatnak, nagyjából ugyanilyen számú csökkentés van elkönyvelve. Az uniós és valutaövezeti konjunktúra meglehetősen gyenge, ami önmagában is segíti az átárazások lassulását. Ugyanakkor jelentős a szórás inflációs téren a tagállamok között: amíg egyes kelet-közép-európai országok még 4-5 százalékos éves árindexszel bírnak, addig a Benelux államok körében már deflációt is láttunk az elmúlt hónapokban, miközben az EKB célja 2 százalék középtávon. Az államok közötti szignifikáns eltérések lassítják a közös döntéshozatalt, ami időben eltolhatja a vágások megkezdését. Az Erste Group elemzőinek várakozása szerint csak júniusban dördülhet el a startpisztoly.

Forrás: Bloomberg

Nem csak a világ vezető jegybankjai esetében szaladt előre a piac: nagyjából július végére az FRA-k (határidős kamatláb-megállapodások) a magyar és lengyel esetben 5-5,5 százalék, a cseheknél 4,5 százalék körül értéket mutatnak. Az utóbbi szempontjából az érték már alacsonyabb, mint a hasonló amerikai kamatszint. Az Erste elemzőinek várakozása szerint a magyar 6,5, a lengyel 5,75, a cseh rövidkamatok pedig 5,25 százalék körül alakulhatnak a középső nyári hónapra.

A fordulat a fentebb taglaltak tükrében is a küszöbönállhat, és első körben a piac szorulhat korrekcióra. Teljesen irreális a mostani környezetben, hogy a régiós hozamok, köztük a magyar is ilyen mértékben megközelítsék vagy akár elérjék a világ legfontosabb szintjeit. A magyar esetben a dezinfláció hosszú hónapokra történő beragadása is már a spájzban: vélhetően az év eleji kedvező, 4 százalék alatti számok jelentik majd a mélypontot az éves alapú fogyasztóár-index szempontjából. A görbe rövid oldala hamarosan felfelé korrigálhat, ami érdemben késleltetheti a hozamgörbe tényleges helyreállását.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben