Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Olaj és gázipari kilátások 2024-re: a szektor fundamentumai erősebbek lehetnek a vártnál

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. február 22.   14:01

A 2024-es év kedvezőnek tűnik az olaj és gázszektor számára, mivel szerintünk a külső környezete erősebb lehet, mint amire a piac számít. Nézzük meg a 4 fő ciklikus területet (globális olajár, európai gázár, európai finomítói árrések és petrolkémiai marzsok), amelyek a legfontosabb külső tényezők és döntően befolyásolják a kontinens olaj és gázipari szektor vállalatainak nyereségét.

Olaj és gázárak: a geopolitika kockázat emelheti a jegyzéseket, főleg a kőolajban vagyunk optimisták

2024-re 90 dolláros Brent árra és 35 euró/MWh európai (TTF) gáz átlagárra számítunk, ami felette van a jelenlegi 83-84 dolláros, illetve 24-25 euró/MWh szinteknek. Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) legutóbbi, februári elemzése szerint idén nagyobb mértékben nőhet a globális kőolaj kínálat, mint a kereslet, ami kisebb árakat eredményezhet. Az IEA becslése szerint az 1,2 millió hordó/nap keresletnövekedés áll szemben 1,5 millió hordó/nap kínálatnövekedéssel. Az OPEC ennél jóval nagyobb keresletnövekedésre számít, szerintük a globális kőolaj kereslet 2 millió hordó/nap mértékben nőhet, míg a kínálat csak 1,2-1,4 millió hordó/nappal emelkedhet 2024-ben. A fő kérdés azonban inkább a geopolitika, aminek a kockázatát szerintünk alábecsüli a piac. Nagy kockázatot látunk ugyanis abban, hogy Irán és a nyugat viszonya romlik, aminek a hatása érezhető lesz az energiapiacokon is. Irán ugyanis ki szeretné használni a politikai helyzetet, hogy idén év végén amerikai elnökválasztás lesz, emiatt az Egyesült Államok katonai eszközei korlátosak egy regionálisan terjeszkedő perzsa állammal szemben. A Hormuszi-szoroson hajózik át naponta 22-23 millió hordó nyersolaj és finomított termék, a világ kereskedelmi mennyiségének 45%-a. Ha az Irán által kontrollált szoros forgalmában fennakadás van, az önmagában emelheti az kőolaj árakat. A katari cseppfolyós földgáz is ezen a szoroson keresztül éri el a világpiacot, így ennek hatása van az európai gázárakra is.

Az európai gázpiac jelenleg jól ellátott, ráadásul a meleg téli idő és a gyenge ipari konjunktúra miatt estek is az árak. Az év második felében azonban, ha magára talál a világgazdaság, ezek az alacsony gázárak emelkedhetnek. Ezzel együtt a következő években a növekvő amerikai és katari LNG kínálat elégséges lehet, hogy az árak 30 euró/MWh szinten stabilizálódjanak. Tehát amíg a kőolajpiacon egyértelmű emelkedést látunk, a földgázpiac inkább a kiegyensúlyozott jelleget veheti fel. Ez a villamos áram piacán is kedvezőbb lehetőségeket teremthet, mivel Európa marginális áramtermelése továbbra is gázalapú, így a csökkenő gázár lejjebb viheti a kontinens áramárait is.

 



Chart: A Brent típusú kőolaj közeli határidős átlagára (USD/bbl) és az Erste előrejelzése
Forrás: Bloomberg

 



Chart: A TFF másnapi átlagára (euró/MWh) és az Erste előrejelzése
Forrás: Bloomberg

Finomítói marzsok: a leállások és a geopolitikai ismét magas árréseket eredményezhet

A finomítói piacok ismét magukra találtak februárban. Január vége óta látványosan emelkedett a dízel és a benzin árrése is, az előbbi 35-37 dollár/hordó, az utóbbi 15-17 dollár/hordó szinttel már a rekord, 2022-es évre jellemző szintek közelében van. A szokásosnál hosszabb finomítói karbantartás, illetve a húszik támadása miatt meghosszabbodott tengeri szállítás mind kihat a termékek kínálatára. Az indiai és kínai dízel ugyanis csak Afrika megkerülésével tud eljutni a deficites európai piacra, ami 10-12 nappal hosszabb út és magasabb költség. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy bár 2024-2025-ben nagy számú új finomítót adnak át a világban főleg Kínában, a Közel-Keleten és Afrikában, jelentős bezárási hullám is végigsöpör a világon. A finomítók egy része ugyanis nem látja a termékek iránti kereslet további növekedését és nem akar beruházni a szigorodó környezetvédelemi előírások miatt. Emiatt a kínálat összességében alig nő finomított termékből, míg a világban jelentősen nő továbbra a kereslet a dízel, a benzin, a repülőüzemanyag vagy a vegyipari alapanyagok iránt. Így szerintünk maradhatnak a magas marzsok a következő években is.




Chart: A Reuters európai finomítói marzsai (dollár/hordó) és az Erste előrejelzése
Forrás: Bloomberg

Petrolkémiai marzsok: továbbra is nyomás alatt, a II. félév hozhat javulást
A petrolkémiai marzsok tavalyi sokéves mélypontjukra estek, a III. negyedév enyhe emelkedését a IV. negyedév csökkenése váltotta ismét. A várakozásaink szerint 2024-ben enyhe emelkedés várható, ami főleg az európai konjunktúra II. féléves javulásának tudható be. A logisztikai nehézségek is segíthetnek az európai gyártóknak, mivel így költségesebb behozni az olcsóbb észak-amerikai vagy ázsiai piacokról a vegyipari termékeket. Több európai gyártó bezárásokon gondolkodik, ami jelentősen lendíthet a kapacitáskihasználtságon. Szerintünk ez lesz a ciklus megváltozásának egyértelmű jele. A következő években mindenesetre enyhén magasabb árrésekre számítunk, az iparág nem fog teljesen eltűnni szerintünk Európából.

 

Chart: Az átlag poliolefin/nafta árrés (euró/tonna) és az Erste előrejelzése
Forrás: Bloomberg

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben