Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Elmaradt az Alibaba üzletágainak leválasztása, a piac pedig büntet

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIKerekes TamásRészvényelemző2024. március 14.   14:08

Az Alibaba részvények hosszú ideje nagyon nyomott áron és értékeltségen forognak, mégsem érkezik meg a pozitív fordulat a befektetői hangulatban. A tavalyi év slágertémája az óriásivállalat üzletágainak spin-off-ja majd IPO-ja volt, ez a terv azonban javarészében meghiúsult.

Terv a megújulásra

A vállalat vezetősége még 2022 végén jelentette be, hogy hat önálló üzletágát külön entitáskén bevezeti a tőzsdére, és egy holding típusú szervezetet hoz létre, ahol az Alibaba Group Holdings vagyonkezelőként foglalkozik a különböző üzletágakkal. Ez a működési szerkezet rugalmasabb és hatékonyabb döntési képességekkel ruházta volna fel a leányvállalatokat, ami segítette volna azok profitmaximalizálását. Fontos megjegyezni, hogy ezen szegmensek haszonkulcsa magasabb az e-kereskedelmi üzletágénál, ezért lehet kulcskérdés az átstrukturálás sikeressége.

Otthoni nehézségek, gyengélkedő fő tevékenység

A kínai gazdaság nem a legerősebb napjait éli, a 2023-as év második felét lényegében a deflációval küzdve, a belső kereslet és a termelés visszaesésétől szenvedve küzdötték végig. Az ingatlanfejlesztői szektor pénzügyi rendszerre irányuló fenyegetése pedig továbbra is rányomja a bélyegét a Kínával kapcsolatos kockázati értékelésekre. Ez összességében nem segíti a fogyasztásra építő Alibaba legnagyobb, e-kereskedelmi üzletágának sikerességét.

A cég október-decemberi negyedéve (a 2024-es pénzügyi év harmadik negyedéve) jobban sikerült ugyan, mint az egy évvel korábbi – főleg az akkor még részben tartó lezárásoknak köszönhetően –, de a várakozásokat nem érte el. Az éves alapú bevételnövekedés 5,1 százalék volt, azonban 900 millió jüannal (125 millió dollár) elmaradt a piaci várakozástól. Főleg a bevétel felét kitevő e-kereskedelmi bevétel volt gyenge a maga 129,1 milliárd jüanjával, nem érte el a 133,3 milliárdos Bloomberg-konszenzust (ez rendre 18,0 milliárd és 18,6 milliárd dollár).

További kellemetlenséget okoz, hogy a cég legnagyobb riválisai (a Pindoudou vagy a JD.com) egyre komolyabban fenyegetik az Alibaba vezető pozícióját a kínai e-kereskedelmi piacon. Ráadásul az elemzők várakozása szerint a versenytársak kétszámjegyű ütemben fognak növekedni, szemben az Alibaba e-kereskedelmi szegmensével, ami lényegében stagnálni fog a következő években. Még a cégcsoport alapítója, Jack Ma is élesen bírálta az Alibabát a munkavállalóknak küldött novemberi levelében, miközben a Pinduoduo-t pozitív példaként hozta fel.

Mi történt az IPO-kkal?

A nagy tervekkel ellentétben egyelőre nem halad túl jól a részlegek IPO-ja. A legjobban várt Alibaba Cloud bevezetés a jelenlegi hírek szerint elmarad, miközben a pénzügyi szolgáltató (Ant Group) leválasztása is egyre távolabb került, így kérdésessé vált a két talán legígéretesebb divízió önállósodása is. Ugyanez mondható el a Freshippo-ról (élelmiszer kiskereskedelem) és Cainiao-ról (logisztika), azaz lényegében egyik üzletág önállósítsa sem halad a tervezettnek megfelelően, s erről a piacnak sem volt túlságosan jó véleménye.

A kínai tőzsde felpörgetése

A kínai részvénytőzsde körülbelül ötéves mélypontjára esett az idei év elejére, ami főleg a kínai gazdaság gyengélkedésének, a pénzügyi rendszerrel szembeni bizalmatlanságnak és a hatóságok gyakran túlzó beleavatkozásától való félelemnek volt a következménye. A hatóság ezt követően céljául tűzte ki, hogy felpörgesse a kínai tőzsde kereskedelmét, egy oldalról próbálta korlátozni a short pozíciók felvételét, másfelől pedig állami forrásokat mozgósított, hogy brókercégeken keresztül hazai részvényeket vásároljon. Ez a törekvés segítheti az Alibabát is.

AI tervek

Az Alibaba már legalább négy nagy, nyelvi modellt (LLM) fejlesztő mesterséges intelligencia startup-ba fektetett be, hogy a Microsoft-hoz hasonlóan saját modellt fejlesszen, és mint Kína legnagyobb felhőszolgáltatója, az élre törjön az ázsiai szuperhatalom AI-piacán. Jelenleg nincs az amerikai OpenAI-hoz hasonló vezető startup vállalkozás, amely vezetné a helyi versenyt, így az Alibaba több vállalat felvásárlásával próbálja megtalálni azt, amelyik végül igazán beválhat számára. Fontos megjegyezni, hogy a felhő üzletág leválasztásának elhalasztása és a mesterséges intelligencia mikrochipekre vonatkozó amerikai korlátozások visszavethetik az Alibaba ilyen jellegű terveit.

Olcsó értékeltség, nyomott árfolyam

Forrás: Bloomberg

Az Alibaba idei, júniusban végződő pénzügyi évének várható profitjával kalkulált P/E mutatója mindössze 8,8, ami körülbelül harmada a szektortársak átlagának, de még a mediánnál is több, mint 45 százalékkal alacsonyabb. A következő években a diszkont alacsonyabb ugyan, de még mindig jelentős.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az elkövetkező három év átlagos EPS növekedését figyelembe véve, a profitbővülés és a P/E ráta közötti összefüggést egy lineáris (regressziós) egyenessel vizsgálva, azt találjuk, hogy az Alibaba a vonal alatt helyezkedik el, ami általában azt jelenti, hogy a részvény olcsónak tekinthető. Az alacsony értékeltséget elsősorban a Kínával kapcsolatos bizonytalanság okozza, ami egyébként lenyomja a Pinduoduo (PDD) és a JD.com részvényeinek értékeltségét is.

Forrás: Bloomberg, Erste

Nagyon távolinak tűnik a 2020-as év egészére illetve a 2021-es év első felére jellemző 200 dollár feletti árfolyam, hát még a 300 dollár feletti csúcsérték. A tavalyi év első tíz hónapjában jellemzően 80 és 105 dollár között mozgott a papír, majd novemberben ismét „egy szinttel lejjebb”, inkább a 66 és 78 dollár közötti sávba csúszott a kurzus. Azóta háromszor is megpróbálkozott a 77,77 dolláros ellenállás áttörésével a papír, s ha sikerülne, akkor 80 és 82 dollárnál, azaz a 200 napos mozgóátlagnál, később pedig 87 dollárnál ütközne ellenállásba.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben