Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Új fejezetet nyit a jegybank, de azért nem lehet megnyugodni a forint piacán

PODCAST
PODCAST2024. március 27.   14:01

A Magyar Nemzeti Bank 75 bázisponttal, 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Ez egy óvatosabb lépésköz volt a jegybanktól a februári 100 bázispontos vágás után. Az MNB alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: nem egyszeri lassításról volt szó, hanem egy új, szigorúbb monetáris politikai ciklus kezdődhet.

Véget ért a kamatcsökkentéseknek az a szakasza, ami viszonylag gyors lépésekkel operált – ezt mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a döntést követő sajtótájékoztatón. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy óvatos és adatvezérelt megközelítést alkalmaznak majd, és némiképp megemelte a félév végére várt alapkamat várakozását a jegybanknak. „Június végére a 6,5-7 százalék közötti sávba várható az irányadó ráta, korábban a 6-7 százalékos szintet tűzte ki az MNB” – mondta az Erste vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Nyeste Orsolya szerint ez teljesen reális forgatókönyvnek tűnik, és azt jelentheti, hogy 50 bázispontos lépésekkel haladhat tovább a jegybank a második negyedévben. Ezt követően viszont az inflációs folyamatok még nagyobb szigort eredményezhetnek a monetáris politikában. „A fogyasztói árindex a második félévben emelkedést mutathat, elsősorban bázishatások miatt. Az infláció decemberben érheti el a csúcspontját, 5,5 százalék fölé is ugorhat” – magyarázta az elemző.  Emiatt valószínűsíthető, hogy június után idén már nem is lesz több kamatcsökkentés.

A dezinflációs folyamatok 2025-ben erősödhetnek fel ismét, ami teret adhat jövőre egy újabb kamatcsökkentési periódus megkezdésének. Nyeste Orsolya szerint ettől függetlenül a jegybank figyelni fog arra, hogy megmaradjon a pozitív reálkamat Magyarországon. Vagyis a várhatóan 3 százalékon stabilizálódó infláció felett alakulhat az alapkamat mértéke jövőre is.

A külpiacok gyengélkednek, de itthon sem minden stimmel

A Magyar Nemzeti Bank rontotta az idei évre várható GDP-előrejelzését. A jegybank már csak 2,5-3 százalék körüli növekedéssel számol. „Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a globális felpattanás a korábban vártnál lassabban indul be. Az euróövezeti gazdaság idén csak nagyon minimálisan erősödhet, a fő exportpiacaink tovább gyengélkednek” – tette hozzá Nyeste Orsolya.

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint ugyanakkor a belső folyamatok sem éppen kedvezőek. A lakossági fogyasztás ugyanis szintén nem igazán akar meglódulni, hiába a reálbérek emelkedése. „Itt a bizalom helyreállítására lenne szükség, a lakosság ugyanis még mindig tart attól, hogy ismét megemelkedhet az infláció. A jegybank ezért jól gondolkozik akkor, amikor az infláció tartós leszorításához köti a belső kereslet helyreállását” – magyarázta Nyeste Orsolya.

Az elemző arról is beszélt, hogy a fiskális politika, a kormányzat az elmúlt időszakban hátráltatta a monetáris transzmisszió eredményességét azáltal, hogy bizonyos területeken a piacinál alacsonyabb effektív kamatokat hozott létre. Áprilistól viszont ez a monetáris politika elleni hatás enyhülhet, hiszen kivezetik a betéti kamatstopot.

Nyeste Orsolya a forint jövőjéről is kifejtette véleményét. Az elemző szerint rövidtávon biztosan jót tesz, megtámasztja a forintot a korábbiakhoz képest szigorúbb monetáris politika. A 400 forintos euróval kapcsolatos félelmek azonban nem múltak el. „Meg kell említeni a fennálló geopolitikai feszültségeket, de fontos külső hatás az is, hogy a világ nagy jegybankjai milyen kamatcsökkentési politikát követnek majd. Fontos belső tényező a költségvetés helyzete, ami fiskális kiigazításért kiált, és a forint gyengülése irányába hat. Emellett meg kell említeni, hogy egyre több aggodalom jelenik meg a külkereskedelmi többletünk fenntarthatóságával kapcsolatban is.”

A beszélgetés második felében Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője volt a vendégünk. Vele szóba került az, hogy:

  • Ukrajna milyen károkat okoz Oroszországnak a helyi finomítók ellen elkövetett dróntámadásaival?
  • Miért kell megtiltani az orosz finomított kőolajtermékek exportját?
  • Milyen kilátások láthatók a világpiaci kőolajárakat, és a finomított termékek, benzin és gázolaj árakat illetően, a nyári utazási szezonra fordulva?

A műsor első felében Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét, majd Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben