Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A megújuló energiatermelő a magyar osztalékkirály – a németeknél az autógyártók bőkezűek

PODCAST
PODCAST2024. április 4.   09:24

Az Alteo megújulóenergia-termeléssel foglalkozó cég lehet a tavalyi év osztalékkirálya a magyar tőzsdén. A részvényenkénti, 400 forint osztalékát talán valamelyik Szabályozott Ingatlanbefektetői Társaság múlhatja még felül. A német cégeknél az autógyárak bőkezűek, pedig komoly küzdelmet vívnak a kínai elektromosautógyártókkal.

„2022-ben negatív meglepetéssel élt, mert nem fizetett osztalékot, 2023-at tekintve viszont bepótolja ezt az Alteo. Megismételte a tavalyelőtti nyereséget tavaly is. Ezért 200 forint rendes, és 200 forint rendkívüli osztalékot fizet a cég. Összesen tehát 400 forintot fizet részvényenként, ami 12,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg” – nyilatkozta Miró József, az Erste vezető elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Van, ahol emelkedett, van, ahol csökkent az osztalék a többi részvénynél, de mivel nagyot emelkedtek a részvényárfolyamok, ezért jobbára az osztalékhozamok csökkentek. „Egy BIF hozhat meglepetést, amely Szabályozott Ingatlanbefektési Társaságként nagy osztalékhozammal lepheti meg a részvényeseit” – részletezte meglátásait Miró József.

Jó osztalékfizetőnek számít az ANY Biztonsági Nyomda, de „hiába fizet többet”, ha a részvényára közben megduplázódott. Az osztalékhozama tehát összességében csökkent. Az átlaghozamok a korábbi 7 százalékról lejöttek 5 százalékra. 

Az Erste vezető elemzője arról is részletesen beszélt, hogy a következő 3-4 év kilátásait illetően olcsó részvénynek számít a Richter. „A Richter árfolyama és értékeltsége valószínűleg azért nyomott, mert a Vraylar árbevétel 1 milliárd dollár körül alakulhat 2028 után, és kérdés, hogy ebből mennyi fogja a Richtert illetni majd. Addig viszont sok pénzt fog keresni, amelyet új gyógyszerek akvizíciójára, és új készítmények kifejlesztésére fordíthat, illetve üzletfejlesztésre” – indokolta a pozitív várakozásait Miró József, az Erste vezető elemzője.

A német cégek többsége is bőkezű – a Bayer azonban nagyon tartalékol

A német DAX Index az első negyedévben 9 százalékot emelkedett. „Ez szép teljesítménynek nevezhető. A nyugat-európai tőzsdemutatók hasonló teljesítményt tudtak felmutatni. A német vállalatok exportorientáltak, ezért tudtak profitálni a cégek, annak ellenére, hogy a helyi gazdaság visszaeséssel zárt tavaly” – mondta Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A Rheinmetal részvényei több mint 80 százalékot emelkedtek idén. A hadieszközöket gyártó cég profitál az orosz-ukrán háború miatt újraindult fegyverkezésből. Nemcsak más NATO tagországoknak vannak jelentős hadiköltései, de a németek is jelentős fejlesztésekbe kezdett. A német Rheinmetal ebből profitál.

A Siemens Energy 45 százalékot emelkedett idén, annak ellenére, hogy néhány üzleti területe korábban akadozott. Közben a Daimler Truck 37 százalékot emelkedett a felfutó megrendelések száma miatt. A teherautógyártó cég kezére játszik a megváltozott logisztika. Sok vállalat rövidíti az értékláncait, ez pedig a közúti beszállítókat erősíti.

Az adásban szóba került még, hogy: 

  • Harc az autópiacon a hagyományos és az elektromos gépjárművek között
  • A 6,5 százalékos osztalékhozam elég jelentősnek számít a BASF-től
  • A Bayer viszont szenved, bírósági perek miatt tartalékol

Miró Józseffel, az Erste vezető elemzőjével és Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben