Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Vártnak megfelelő éves eredmény, tovább növekvő pénzügyi flexibilitás

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSMiró JózsefVezető elemző2024. március 1.   09:45
ALTEO utilities
Célár: 3920 Ajánlás: Vétel
Elemző: Miró József

A csökkenő output áraknak (villamosenergia és földgáz) betudhatóan éves összevetésben enyhén csökkent az árbevétel, ami a harmadik és negyedik negyedévben bekövetkező nagyobb mértékű csökkenésnek a hatása. A negyedik negyedévben 45...

A csökkenő output áraknak (villamosenergia és földgáz) betudhatóan éves összevetésben enyhén csökkent az árbevétel, ami a harmadik és negyedik negyedévben bekövetkező nagyobb mértékű csökkenésnek a hatása. A negyedik negyedévben 45 százalékkal esett az árbevétel, de az EBITDA, az operatív és a nettó profit ennél kisebb mértékű csökkenést mutatott. Így az egész éves nettó eredmény 12,8 milliárd forint lett, ami 0,6 százalékos csökkenés jelent éves összehasonlításban, s csak enyhe elmaradást mutat az általunk várt 13 milliárd forinttól. Ha a tavaly májusban zárult Energigas akvizíció kapcsán felmerült nem várt 145 millió forintos extraprofit-adót is figyelembe vesszük, akkor az eltérés igazán marginálisnak tekinthető.

Az éves EBITDA kismértékű, 4 százalék körüli csökkenésében nagy szerepe volt a központi költségek jelentős növekedésének (0,8 milliárd forint), ami a beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadói és az ösztönző rendszer költségeinek növekedését jelenti. Mindeközben a termelőegységek EBITDA változásai kiegyenlítették egymást (a Hő- és Villamosenergia termelés, illetve Megújuló csökkent, míg az Energiakereskedelem, a Hulladékgazdálkodás /FE Group/ és az Energetikai Szolgáltatások javult).

A pénzügyi eredmény pozitív lett (720 millió forint), ami a fix kamatozású hiteleknek, a jelentős készpénzállománynak és a magas kamatkörnyezetnek köszönhető. Az idei évben a csökkenő kamatoknak köszönhetően ez a hatás várhatóan csökkenni fog. Ugyanakkor a cég nettó adóssága az év végén 2,3 milliárd forint volt, 33,8 milliárd forint saját tőke mellett. Így az ALTEO nettó eladósodottsága 6,4 százalék. Mindez annak ellenére, hogy a cég nettó 2,6 milliárd forint hitelt törlesztett 2023-ban, s 12,5 milliárd forint értékben indított el önköltséges beruházásokat, amelyek az idei év első felében kezdhetik meg a termelést (20 MW naperőmű, 2x6 MW villamoskazán, 8MW/15MWh elektromos tároló, 3 és 6 MW gázmotor, s még év elején egy 5 MW-os villamoskazán kezdte meg működését). Az év végén a cég 24,3 milliárd forint készpénzállománnyal rendelkezett a könyveiben. Ez az eladósodottsági szint lehetővé teszi, hogy az elkövetkező időszakban az ALTEO 100 milliárd forintot megközelítő beruházást hajtson végre anélkül, hogy meghaladná a korábban etalonnak tekintett 70 százalékos eladósodottságot. Mindeközben a részvények piaci kapitalizációja jelenleg 56,5 milliárd forint.

Habár az eredmény a várakozásoknak megfelelő lett, a kilátásokat továbbra is pozitívnak értékeljük. Ugyanis a romló gazdálkodási környezet (csökkenő földgáz és áram árak) közepette, a cég ugyan egy alacsonyabb szinten stabilizálhatja jövedelemtermelő képességét, de ezt akár túl is kompenzálhatja az egyre növekvő beruházási tér, ami újabb lendületet adhat a profitnövekedésnek. Az előttünk álló időszakban pedig intenzív beruházások kezdődnek az energetikában, amelyben az ALTEO – szerintünk – jól pozícionált szereplőnek számít.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben