Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: A vártnak megfelelő, jó eredmény

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSMiró JózsefVezető elemző2023. február 20.   08:20
ALTEO utilities
Célár: 3920 Ajánlás: Vétel
Elemző: Miró József

Az ALTEO eredménye a várakozásunknak megfelelően alakult a tavalyi évben. Az EBITDA 57 százalékkal 20,2 Mrd forintra, míg a nettó profit 121 százalékkal 12,9 Mrd forintra, rekord szintre emelkedett. Mindez úgy, hogy a kormányzati külön adó 2 Mrd Ft csökkentette az EBITDA...

Az ALTEO eredménye a várakozásunknak megfelelően alakult a tavalyi évben. Az EBITDA 57 százalékkal 20,2 Mrd forintra, míg a nettó profit 121 százalékkal 12,9 Mrd forintra, rekord szintre emelkedett. Mindez úgy, hogy a kormányzati külön adó 2 Mrd Ft csökkentette az EBITDA értékét, s ennél mintegy 10 százalékkal kisebb mértékben a nettó eredményt.

A kimagasló eredményben az elsődleges szerepet a piaci alapú energiatermelés üzleti szegmens, azon belül pedig a szabályozó központ jó teljesítménye hozta, amely több mint 80 százalékkal 15,7 Mrd forintra tudta növelni az amortizációval módosított üzemi eredményét.

Az energia kiskereskedelem is közel duplázta az EBITDA-t. Mégpedig 2,5 Mrd forinttal 92 százalékot emelkedett. Ez elsősorban a magas gáz és áramáraknak köszönhető, hiszen az értékesített áram és gáz volumen csökkent 2022-ben, ugyanis az ALTEO az alacsony jövedelemezőségű és/vagy kockázatos partnerekkel nem szerződött tavaly.

A megújuló szegmens eredménye kismértékben csökkent, miközben az Energetikai Vállakozás és Szolgáltatások szegmens vesztesége növekedett 2021-hez, képest.

Annak ellenére, hogy év végével az áram és a földgáz ára valamelyest mérséklődött a fogótőke igény magas maradt. Ugyanakkor a készpénzállomány ennek hatására, na meg a mintegy fél évre fölvett 6 Mrd forint hitelnek köszönhetően is jelentősen növekedett és elérte a 16,5 Mrd forintot mintegy 350 százalékos növekedéssel.

Összeségében megint egy erős negyedévet láthattunk, ahol a külön adó hatása nélkül, a 4Q 2022 EBITDA 3,7 Mrd Ft lett volna, mintegy négyszerese az előző évinek. Az elmúlt időszakban bekövetkezett áram és fölgázcsökkenés csak részben érinti a céget, az előre megkötött fedezeti ügyletek miatt. Ugyanakkor, ha hosszabb időn keresztül fennállnak az alacsonyabb árak, az csökkenést hozhat a fogótőkében, s a felszabaduló jelentős pénzállomány segíthetik a cég gyorsabb növekedését akvizíciókon keresztül. Ugyanakkor a piaci feszültségek csökkenése kihatással lehet a szabályozói központ jövedelmezőségére, amely jelenleg még mindig messze meghaladja a korábbi időszakok értékét. A megújuló szegmens támogatott része pedig élvezi a 13,5 százalékos tarifaemelés előnyeit. Mindent egybevetve továbbra is pozitívak a cég kilátásai, s továbbra is vétel az ajánlásunk. 

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben